top of page
Search

Harjoittelu 2 Humana Avopalvelut, kevät 2020

  • Writer: Hanna-Mari Suojanen
    Hanna-Mari Suojanen
  • May 8, 2020
  • 3 min read

Updated: Sep 8, 2020

"Hyväksytysti suoritettu harjoittelu edellyttää että opiskelija on osoittanut osaavansa työskennellä asiakaslähtöisesti ja luoda terapeuttisen vuorovaikutussuhteen. Opiskelija on ohjannut asiakkaita toiminnallisuuden ja osallistumisen mahdollistamiseksi. Hän on näyttänyt toimivansa yhteistyössä asiakkaiden kanssa puolustaen heidän oikeuksiaan toteuttaa toiminnalliset tarpeensa. Opiskelija on osoittanut arvostavansa yksilöllisiä eroja, kulttuurisia uskomuksia ja tapoja. Opiskelija on käyttänyt ammattieettisiä ohjeita toimintaterapian prosessissa. Hän on analysoinut toimintaa tarkoituksenmukaisesti. Opiskelija on perehtynyt ja käyttänyt yhtä toimintaterapian arviointimenetelmää.Hän on tarkastellut arvioinnin tuloksia asiakasnäkökulmasta."



II Harjoitteluni oli Jyväskylässä Humana Avopalveluissa (entinen Arjessa Hyvinvointipalvelut) toimintaterapian ja perhekuntoutuksen parissa. 300h toteutui harjoittelupaikassa, jonka lisäksi harjoitteluun kuului käyttää arviointimenetelmää sekä tehdä toimintaterapiakertomus omasta asiakkaasta. Harjoittelun loputtua osallistuin myös koulun järjestämään syventämään dialogipäivään.


Nautin harjoittelusta suunnattomasti. Koin vuorovaikutuksen ohjaajani ja asiakkaiden kanssa antoisaksi. Annoin erityiskiitosta ohjaajalleni siitä, miten tasavertaisena hän minua kohteli, arvosti näkemyksiäni ja miten ammattitaitoisia keskusteluita meillä oli. Ollessani asiakkaiden kanssa vuorovaikutuksessa, sain käyttää omaa harkintaani siinä, minkä verran osallistuin ja koen ohjaajani antaneen minulle runsaasti vastuuta ja mahdollistaneen osallistumiseni erinomaisesti. Ohjaajani loi ilmapiirin, jossa sain kysyä asioista, muuttaa myös mieltäni tarvittaessa ja käyttää omaa ammatillista harkintaa. Joskus asiakastapaamiset saattoivat olla jopa 1.5h päässä, jonka aikana kävimme asiakkaiden taustoja läpi ja keskustelimme yleisesti toimintaterapiaan liittyvistä ajatuksistamme.


Näkemykseni toimintaterapeutin työnkuvan laajuudesta ja monimuotoisuudesta vahvistui harjoittelun aikana. Maaliskuun 2020 TOI-lehdessäkin oli artikkeli, jossa korostettiin, miten tärkeää jokaisen toimintaterapeutin on tunnistaa oma työnkuvansa toimintaterapeuttina. Artikkelissa kerrottiin toimintaterapeutin työnkuvan ottaneen pitkään vaikutteita muista ammateista ja jos itse toimintaterapeutit eivät osaa/uskalla puolustaa ja perustella toimintaterapeutin ammatin tärkeyttä, toimintaterapeutteja voidaan herkemmin palkata esimerkiksi ohjaajan tehtäviin yms. eikä ammattitaitoa arvosteta tarkoitetulla tavalla. Osamme toimintaterapeutteina ei siis ole tyytyä, vaan tunnistaa oma tärkeä roolimme ja pystyä perustelemaan sen tärkeys.


Harjoittelussa sain paljon kokemusta OTIP-mallin mukaisesti alkuarvioinnista, tavoitteiden asettamisesta ja interventiovaiheesta. Loppuarvioinnista tai asiakkuussuhteen päättymistä ei harjoittelun aikana toteutunut. Erityisen hyödyllisenä koen sen, miten korostetusti tavoitteiden tavoittelun tärkeys näkyi jokaisessa asiakastapaamisessa. Tästä edespäin koen helpommaksi muistaa palata asetettuihin tavoitteisiin sekä muistaa paremmin ja luontevammin antaa tavoitteiden ohjata työskentelyä koko ajan.


Lisäksi sain kokemusta yksityisessä yrityksessä työskentelystä saadessani tarjouksen olla työsuhteessa harjoittelun loppuajan ja sen jälkeen perheohjaajana. Toimin moniammatillisessa työryhmässä, jossa eri alojen ammattilaisten näkemyksen tärkeys korostui. Oli hienoa huomata kykenevänsä tuottaa asiakkaista uutta näkemystä ja informaatiota, joita ei olisi välttämättä huomioitu ilman toimintaterapeutin työpanosta. Tuotin harjoittelussa myös runsaasti materiaalia kuten tunnekortteja ja tutkimustietoa vireystilasta, tuhrimisesta sekä etäkuntoutuksesta. Lisäksi opin käyttämään digitaalisia alustoja kuten Zoom, VideoVisit ja Teams sekä hyödynsin Papunetin kuvatyökalua useasti.


Harjoittelun arviointilomake


Nimesin harjoittelun ajalle neljä tavoitetta, joiden pohjalta ohjaaja kirjasi palautetta harjoittelun päätyttyä.



OSAAMISEN TASOT

1. Mainittu osaaminen kuvaa minua vain vähän.

2. Mainittu osaaminen kuvaa minua jossain määrin.

3. Mainittu osaaminen kuvaa minua melko paljon.

4. Mainittu osaaminen kuvaa minua paljon.

5. Mainittu osaaminen kuvaa minua erittäin paljon.


1. Tavoite: Haluan kehittyä valitun toiminnan näyttöön perustuvuuden ja vaikuttavuuden perustelemisessa.

Koen saaneeni valtavasti tärkeää kokemusta valittujen toimintojen ja vaikuttavuuden perustelemisessa sekä nimettyjen tavoitteiden ohjaavuudesta toimintaan. Harjoittelun aikana minulla oli aikaa etsiä tutkimustietoa, jota ei välttämättä työn ohessa kykenisi tekemään. Yritin jatkuvasti asiakastapaamisten aikana miettiä, miksi tiettyä toimintaa tehdään ja miten se tehdään asiakasta parhaiten hyödyttävästi. Samalla toiminnan täytyi olla asiakaslähtöistä, eikä pelkästään toimintaterapeutin päätöksen varassa.

Toimintaterapian teoreettisen perustan osaaminen SOTTP, 4

Toimintaterapiaprosessin ja ammatillisen harkinnan osaaminen SOTPR, 4

Ohjaajan palaute:


2. Tavoite: Haluan kehittyä kirjaamisissa saamalla käytännön kokemusta.

Yksi tavoitteistani oli saada lisää kokemusta kirjaamisesta, minkä ohjaajani mahdollisti tehdessäni päivittäiskirjauksia. Olen huomannut eri organisaatioille olevan omat ohjeistukset kirjaamiseen, joiden opettelemiseen ja sisäistämiseen menee tietty aika. Ohjeistuksien lisäksi jokaisella työntekijällä on myös oma tyylinsä ilmaista asioita.

Viestintäosaaminen YHTVI, 4

Ohjaajan palaute:


3. Tavoite: Haluan kehittyä toimintaterapeuttiopiskelijan roolini määrittelemisessä, niin asiakastapaamisissa, kuin muiden ammattilaisten kanssa.

Halusin nostaa tämän yhdeksi tavoitteeksi, koska olen huomannut ottavani vastuuta jopa liiankin helposti. Tavoitteeni oli siis pyrkiä olemaan myös tarkkailijana ja sallimaan itselleni opiskeljan rooli, jossa minun ei välttämättä tarvitse joka kerta olla työntekijän roolissa, vaan saan myös olla hiljaa ja seurata tilannetta. Tulin kuitenkin harjoittelun aikana siihen tulokseen, että vaikka tavoite oli hyödyllinen, minulle on ominaista ja luontevaa ennemmin "toimia", kuin jäädä pelkästään seuraamaan sivusta. Oli silti vapauttavaa kokea sekin rooli, jossa ei tarvinnut "pitää kaikkia ohjaksia käsissään", vaan sain olla sivustakatsoja. Yritän pyrkiä löytämään sopivan tasapainon opiskelijan ja tulevan ammattilaisen välillä.

Toimintaterapeuttisen vuorovaikutussuhteen osaaminen SOTVU, 5

Vastuullisen toimintaterapiatyöskentelyn osaaminen SOTVT, 4

Ohjaajan palaute:


4. Tavoite: Haluan saada lisää kokemusta ja itsevarmuutta arviointimenetelmien käytöstä.

Käytin harjoittelussa seuraavia arviointimenetelmiä: Interest Checklist, Beery VMI, OSA ja COPM. Koin Beery VMI:n vaikeimmaksi, koska sen opettelu ja käyttö vaatii eniten aikaa ja kokemusta. COPM:ssa koin erityisen hyödylliseksi sen, että arviointimenetelmään voi palata ja arvioida asetettujen tavoitteiden toteutumista ja huomata mahdollinen kehittyminen. Jopa pienet lapset osasivat vanhempiensa avustuksella sanoittaa omia toiveitaan tai perhe löytää yhdessä yhteisiä tavoitteita. Puolistrukturoidussa arviointimenetelmässä pidän erityisesti siitä, että se jättää valinnanvaraa ja vapautta haastattelijalle oman minän käyttöön ja omaan tyyliin olla vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.

Toimintaterapiaprosessin ja ammatillisen harkinnan osaaminen SOTPR, 4

Vastuullisen toimintaterapiatyöskentelyn osaaminen SOTVT, 4

Ohjaajan palaute:



 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page