Arviointipassi kevät 2020
- Hanna-Mari Suojanen
- Mar 8, 2020
- 2 min read
Updated: May 8, 2020
Arvioin osaamistani lukukausittain valitsemalla ne osaamiset, jotka parhaiten kuvaavat sen hetkistä tilannettani. Toisen opiskeluvuoteni keväällä 2020 suoritin seuraavat opinnot:
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT:
Löydä oma liikuntamuotosi 5op. Arvosana: hyväksytty
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YHTEISET PERUSOPINNOT: Anatomian ja fysiologian perusteet 3op. Arvosana: 1 välttävä
TYÖELÄMÄVALMIUDET: Osaajana kehittyminen 1op. Arvosana: hyväksytty
Työelämän viestintä 3op. Arvosana: 4 kiitettävä
TOIMINNAN MAHDOLLISTAMINEN TOIMINTATERAPIASSA: Toiminnan mahdollistaminen I 10op. Arvosana: 5 erinomainen
Harjoittelu II 15op. Arvosana: hyväksytty
TOIMINTATERAPIAN TOIMINTAYMPÄRISTÖT:
Community-Based Interventions 5op. Arvosana: hyväksytty

OSAAMISEN TASOT
1. Mainittu osaaminen kuvaa minua vain vähän.
2. Mainittu osaaminen kuvaa minua jossain määrin.
3. Mainittu osaaminen kuvaa minua melko paljon.
4. Mainittu osaaminen kuvaa minua paljon.
5. Mainittu osaaminen kuvaa minua erittäin paljon.
MERKITTÄVIMMÄT OPPIMISKOKEMUKSET KEVÄÄLTÄ 2020 OLIVAT:
Toimintaterapiaprosessin ja ammatillisen harkinnan osaaminen SOTPR, 3:
Koen kehittyneeni "Toiminnan mahdollistaminen I" -kurssilla erityisesti interventioiden tarkoituksenmukaisuudessa, toimintaterapeutin työskentelyä ohjaavan tausta-ajattelun kanssa ja käsitän toimintaperusteisuuden (occupation-based) sekä toimintaan kohdentuvan (occupation-focused) termien eroavaisuudet. Lisäksi toimintaani ohjaa Fisherin & Marterellan neljä jatkumoa, jotka keskittyvät intervention asiakaskeskeisyyteen, tilanteen ja ympäristön aitouteen, toimintaperusteisuuteen sekä toimintaan kohdentuvuuteen. "Toiminnan mahdollistaminen I" -kurssilla olen lisäksi sisäistänyt, että asiakkaalla saa olla yksilöllisiä ratkaisuja valtaväestön toiminnasta poiketen, esimerkiksi sovellettuja otteita tai toimintoja. Tarkoitan tällä, että kaikkia ei tarvitse yrittää laittaa "samaan muottiin", vaan jos toiminnallisuus ja osallisuus mahdollistuu, miksi "korjata" toimintaa. Kurssilla havahduin myös siihen, miten opetuksellista ja ohjauksellista mallia käytettäessä tulee huomioida kohdeyleisön yksilöllisyys, tarpeet ja muut huomioitavat asiat. Erityisen havainnollistavana pidin psykoedukaatiota ja motivoivaa haastattelua/kohtaamista, joita tulen takuulla hyödyntämään työskentelyssäni. Havahduin myös siihen, että olen koko opiskelujeni ajan fokusoitunut perustelemaan työskentelyäni ja ajatteluani pelkästään Fisherin (ja Marterellan) OTIP-malliin pohjautuen pitäen kirjaa "Raamattuna". Vasta tällä kurssilla havahduin muista toimintaa ohjaavista malleista. Community Based Interventions -opintojaksossa keskityttiin erilaisiin ympäristöihin ja yhteisöihin sekä niiden merkitykseen ja rooliin erityisesti osallisuuden ja toiminnallisuuden näkökulmasta. Kurssi toteutui englannin kielellä ja mukana oli vaihto-oppilaita Kaliforniasta, Aasiasta ja Saksasta. Lisäksi osallistuin viikon mittaiselle opintomatkalle Northamptoniin.


Haasteina näen toimintaterapiakentän muutoksen jatkuvan seuraamisen ja sen kehityksen puolestapuhumisen, kustannustehokkuuden, vaikuttavuuden näyttöön perustuvuuden löytämisen ja perustelemisen sekä toimintaterapeutin työn/alan näkyvyyden esille tuomisen. Lisäksi yhteiskunnallisella tasolla näen haasteena ennaltaehkäisemisen korostamisen hoito- ja kuntoutusprosessissa.
Vastuullisen toimintaterapiatyöskentelyn osaaminen SOTVT, 3:
Haluan toteuttaa elinikäistä oppimista kehittääkseni toimintaterapiaosaamistani ja vastuullista työskentelyotetta. Koen erityisenä vahvuutena omien vahvuuksieni ja kehittämiskohteiden tiedostamisen. Haluan pystyä kääntymään kollegoiden ja muiden ammattilaisten puoleen moniammatillisellä työotteella ja myöntää, kun en tiedä jotain asiaa ja ottaa siitä selvää. "Toiminnan mahdollistaminen I" -kurssilla opin valtavasti työskentelyä ohjaavasta tausta-ajattelusta, interventioiden tarkoituksenmukaisesta suunnittelemisesta.
Community Based Interventions -opintojaksolla opettelimme ja käytimme Housing Enabler -arviointimenetelmää, joka on suunnattu erityisesti toimintaterapeuteille fyysisen ympäristön esteettömyyden arviointiin.

Kaipaan lisää kokemusta dokumentoinnissa ja siihen liittyvissä tehtävissä.
Toimintaterapeuttisen vuorovaikutussuhteen osaaminen SOTVU, 4:
Toimintani on asiakaslähtöistä ja yksi vahvimmista alueistani on terapeuttisen vuorovaikutussuhteen muodostaminen. Myös ohjaaminen ja konsultointi luonnistuu minulta jo hyvin.
"Toiminnan mahdollistaminen I" tai Community Based Interventions -opintojaksoilla en koe niinkään kehittyneeni vuorovaikutussuhteen osaamisessa, koska asiakastyötä ei oikeastaan ollut. Kaipaan myös lisää kokemusta asiakkaiden oikeuksien puolustamisessa, koska tälläisiä tilanteita ei ole vielä juurikaan tullut vastaan.
Comments